Telefono recenzija (Google Nexus S) ir apie tai, kad neišmaniųjų telefonų pirkti nebegalima

 

Google Nexus S, nišinis ir retas - Užkalniui pats tas (nuotrauka: courtesy Samsung)

“Pinigų karta”, 2010 06 20

Prieš kelis mėnesius nusipirkau naują telefoną, ir mano gyvenime tai buvo didelis pasikeitimas (parašysiu apie tai tuojau), tačiau vis laukiau, įspūdžių nerašydamas. Gal ir gerai: įspūdžiai susigulėjo, ir pirmasis susižavėjimas subrendo į šaltesnius pastebėjimus.

Esu rašęs čia (http://uzkalnis.popo.lt/2011/02/13/nokia-visiskas-liepto-galas-as-jus-mylejau-dabar-uzsimuskit-i-siena/), kad mano gyvenime paskutinis Nokia telefonas, Nokia E72, gražiai kaip saldainis atrodanti, gali eiti (geriausia – maršo ritmu), ir užsimušti į sieną. Nebuvo turbūt telefono, kuriame būtų didesnis atotrūkis tarp tos pažangos, kuri yra aplink jį, ir tarp to kraują stingdančio, nesuprantamo, baisaus atsilikimo operacinės sistemos srityje, nei Nokia E72*. Ir geriausia būtų, jei su ja kartu į sieną užsimuštų visos kitos Nokios irgi.

Kad Nokia nebeturėsiu daugiau niekada, supratau nupirkęs žmonai aną vasarą, praėjus vos trims savaitėms po jo pasirodymo Seule, naują Samsung Galaxy S (patarė ir už rankos prilaikė telefonų guru ir mokytojas Karolis Pocius, gaila, mažai blog’e berašantis, o daugiausia mus informuojantis savo Tviteryje). Tas telefonas buvo kaip kosmosas – greitumu, paprastumu ir vidine logika, kuri šiek tiek priminė Nokia logiškus meniu. Pastariejo buvo geri, kol juose penkiolika metų nelipino priedus vieną ant kito, kol jie galiausiai prarado bet kokį patogumą ir suprantamumą, o liko kaip paminklas ir pamoka visiems. Pamokos prasmė tokia: jei kažkam ateina laikas mirti, tai klijavimai pleistru ir kompresai ir kolageno injekcijos gali tik padaryti merdėjantį soon-to-be numirėlį šiek tiek patrauklesniu puslavoniu, o puslavoniai nuo to tik pasidaro kraupesni.

Iki tol maniau, kad man būtinai reikia fizinės klaviatūros (man ji ir iki šiol atrodo vis dėlto patogesnė), bet dabar supratau, kad bendra pažanga vis dėlto atperka tą mažą nepatogumą. Taip, atsisakęs spausdinimo mašinėlės ir persėdęs prie kompiuterio kažko visgi netenki, bet tai ne priežastis nesėsti prie kompiuterio, nusprendžiau aš. Todėl perėjau prie išmaniųjų telefonų, kaip dabar manau, visam laikui, ir manau, kad išskyrus keistas priežastis (e.g., žmogus nesinaudoja internetu arba nerašo el. pašto laiškų) arba jei neleidžia labai riboti finansai, nėra priežasčių, kodėl jūsų kitas telefonas gali nebūti išmanusis telefonas**.

Nusipirkau Google Nexus S (taip pat Samsungo gaminamą), kuris tuomet buvo absoliučiai geriausias, pagal parametrus, iš visų Androidų, absoliučiai sparčiausias su 2.3 (Gingerbread) operacine sistema, kurios tuomet dar neturėjo nė vienas kitas telefonas. Nuo to laiko jį aplenkė Samsung Galaxy S II, su didesniu Super AMOLED Plus ekranu, kurio nebepadaro net iPhone Retina Display ekranas, spartesniu procesoriumi ir aifoniška išvaizda, bet to telefono dar neturiu, tai apie jį ir nerašau. Ten dar yra atseit geresnė kamera (8 MP vietoje 5 MP, bet tai kad 5 MP yra logiška riba su tuo mažos sagutės dydžio objektyvu, dėti vis didesnius sensorius, kai objektyvas lieka tas pats, yra kvailas užsiėmimas)

Nepririštas Google Nexus S tuomet Britanijoje kainavo £420 (1640 Lt), dabar jį jau galima pirkti už £300 (1170 Lt).

Pirmiausia apie neigiamus dalykus, kad daugiau nesivarginčiau. Pirma, papildomos atminties nebuvimas yra erzinantis ir nesveikai iPhone stiliaus dalykas, jei net tos papildomos atminties ir nelabai reikia (išties, čia gi ne Nokia – USB laidu perkrauti turinį yra greičiau ir lengviau, nei išiminėti atminties kortelę). Antra, visko darymas per Google yra nemalonus, nors ir ne toks opresyvus ir begėdiškas, kaip tai daro Apple, kurie greitai savo orą kvėpavimui pardavinės, kaip ir specialius Apple elektros lizdus, kur bus elektra už dvigubą kainą. Trečia, absurdiški tvirtinimai, esą lenktas ekranas “geriau priglunda prie veido” yra suskystėjusio proto lengvatikiams. Tiesiog lenktas ekranas atrodo žymiai geriau, traukia akį ir yra šioks toks išskirtinis.

Apskritai, pats telefonas Google Nexus S niekada netapo toks populiarus, kaip Samsung Galaxy S, HTC Desire XD ar iPhone, ir niekada tokiu nebandė tapti. Tikriausiai todėl aš jį ir pasirinkau – tikras retas geek-phone’as, lyg ir pareiškimas apie tai, kad savininkas yra keistas ir ypatingas visom prasmėm.

Nerašysiu apie trumpą baterijos gyvenimo laiką – visą dieną be įkrovimo VISI telefonai dideliais ekranais gyvena tik tuomet, jei jų beveik nenaudoji. Pradėk fotografuoti, daugiau rašyti el. pašto laiškų arba naršyti internetą, ir viskas, po šešių septynių valandų baterija numiro. Aš kišenėje visada turiu papildomas įkrautas baterijas, kad ir kaip tai būtų nepatogu. Vienos papildomos dažniausiai užtenka, kad sėkmingai baigčiau dieną. Ekstremaliomis sąlygomis (e.g., labai ilgam lėktuvo skrydžiui) prireikia ir dar vienos.

Visi atkreipia dėmesį į Google Nexus S nepaprastą greitį. Jis veža viską, na, absoliučiai viską, praktiškai neužsikirsdamas. Į visas instrukcijas reaguoja akimirksniu ir Android operacinė sistema beveik visiškai laisva nuo tos neurotiškos, nestabilios Symbian/Nokia/Microsoft ligos, kai apie kiekvieną veiksmą po tris kartus perklausiama (Delete item -> Item will be deleted, continue?), kur norisi žiebti aparatą į sieną ir paklausti, tai jei aš spaudžiu DELETE, aš gal ir noriu DELETE, nustokit manęs klausinėti “ar you sure?”, jūs trenkti politiškai korektiški bailiai.

El. pašto (tiek paprasto POP, tiek ir Gmail) klientai veikia be priekaištų, internetas telefone yra kaip internetas telefone (ne tas pats, kaip kompiuteryje, bet kai reikia, tai tinka), bet apskritai, yra bendras jausmas, kad tas telefonas daro viską, ko iš jo tikiesi.

Skambučių kokybė yra visiškai puiki, ekranas užsirakina vienu paspaudimu (kodėl anksčiau to niekas nesugalvojo?), o fotoaparato kokybė yra tokia, kad visiškai aišku, jog pigių fotoaparatų-muilinių gamintojams atėjo galas. Jau net ir su Nokia E72 esu daręs nuotraukų, kurios paskui buvo publikuotos (kur – nesakysiu, nes paskui nueisit, susirasit ir sakysit – matosi matosi, kad jos blogesnės), bet niekas net nepastebėjo. Google Nexus S jas daro dar geriau. Žinoma, fotografuoti tamsoje (išskyrus kai žinai, ką darai) arba naudoti blykstę yra baterijos gadinimas, reikia, kad būtų teisinga šviesa, tačiau tai ar ne ta pati taisyklė galioja visai fotografijai – ar telefonu pleškinant, ar naudojant fotoaparatą už 10 000 litų?

* Tiesą pasakius, esu rankose laikęs, bet nesu rimčiau naudojęs Nokia N8, kur šį kraupų disonansą dar pagilina multi-touch screen, liečiamasis ekranas, ar kaip jį ten vadina, ir gana rimtai atrodantis korpusas – ir akmens amžiaus operacinė sistema, kuri atrodo, kaip nevykęs beprasmis pasišaipymas, kaip tos plastmasinės ekrano imitacijos, kurias mes matome dummy telefonuose, kurie būna išdėlioti mobiliųjų telefonų parduotuvėse, kad gopnikai visokie jų nepavogtų.

** Paprasčiau tariant, kitas Jūsų telefonas turi būti išmanusis privaloma tvarka, nebent galėtumėt man paaiškinti priežastis, kodėl ne.

This entry was posted in kaip reikia, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

12 Comments

  1. skirtumas
    Posted June 23, 2011 at 11:20 am | Permalink

    Andriau, va kokio telefono mums reikia, va: http://mozillalabs.com/conceptseries/2010/09/23/seabird/ !!!

  2. nn
    Posted June 23, 2011 at 3:46 pm | Permalink

    Nepaminetas tik pats pagrindinis trukumas… Nexuso stiklas braizosi ir sparciai, nes del to savo islenktumo neturi guerilla glass, vienkartinis telefonas vienzo

  3. sh
    Posted June 24, 2011 at 2:38 am | Permalink

    Kai kurie priekaištai nesuprantami… aš turiu tikrai ne super, tikrai ne virš 1000lt (na kolkas nepriaugau to lygio kad už telefoną mokėčiau tiek) paprastutę nokia 5230, kuri pirkimo metu kainavo 500lt, dabar ir už 400lt įmanoma gauti, kamera lievoka (minusas) 2 Mpx, bet kai sakote kad privalumas perkelti usb laidu tai ir 5230 tai jau turi + turi atminties kortelę kurią galite įsidėti iki 16 Gb (kaip ir telefonai prasidedantys nuo 250lt) . + turi gps imtuvą, nemokamą navigaciją, kas yra didelis pliusas nokia, nors aišku kas važinėja naujais auto, su turima įmontuota įranga gal tai ir neaktulu. Iš esmės kainą pakelia tas fotikas ir vos vos greitesnis procesorius.. Man tai primena senus laikus, prieš kokius 12 metų, kai kaimynas pirko PC už 5000lt (tai buvo dideli pinigai, lab ai) o mes pirkome pc už 1200lt (tevuko karvė ir dar šiek tiek 🙂 – nemaži pinigai, panašiai dabar būtų apie 2200lt,) o kai paklausi kam naudoji, tai office, retkarčiais internetas, na aišku kažkiek žaidimai – išvadajam užtektų du kart pigesnio paprastesnio, na bet reik savo dydį parodyt..

    P.S. Google Nexus S jau man vienam lygį su Apple pagal reklamavimą, ir jei Gerbiams Užkalni norit pabėgti nuo brendų, manau jad jie Jus pagavo 😀

    • Posted June 24, 2011 at 7:26 am | Permalink

      Jei ir pagavo tai labai gudriai, nes čia UK tai labai nišinis produktas, aš po asmeninių aptarimų su visokiais guru jį pasirinkau (ir dėl lenkto ekrano).

  4. Posted June 24, 2011 at 4:12 pm | Permalink

    keistai skamba tokio blogo kontekste pabodęs Apple kaltinamas materialinės ir intelektualinės produkcijos apmokestinimu… (kai tai daro pirataujantys vaikigaliai nesistebiu). žinoma, programų ir app’sų klonavimas yra pigesnis reikalas…

  5. Posted June 26, 2011 at 4:06 pm | Permalink

    ** man pakanka va tokios priežasties: http://vimeo.com/13644580 (ten trys filmukai).

  6. Posted June 27, 2011 at 7:24 am | Permalink

    gerbiamasis blogo autorius taps (tapo?) IT žinovu? čia kaip visi lietuviai krepšinio ekspertai?

    • skirtumas
      Posted June 27, 2011 at 7:40 am | Permalink

      Aš tai nieko apie IT tame straipsnyje neradau. Nebent jums meniu, patogumo ir kt. vartotojiškų dalykų aptarimas yra IT… Jei taip, tai jo, tokių žinovų labai daug.

      • Posted June 27, 2011 at 1:57 pm | Permalink

        telefonas, juolab išmanusis, yra IT. rekomendacija pirksiu/nepirksiu yra vertinimas. vertinimas turi ne tik konstatavimą, bet ir atsakomybę (ateityje) už poziciją. tik tiek.

  7. Karolynaz
    Posted July 1, 2011 at 7:49 pm | Permalink

    Ha ha 🙂 Pradžioje užvemia, kad AMOLED neva už iPhone 4 Retina geriau, o po to save geeku vadina. Ar bent supranti, ką tas AMOLED ir ką tas RETINA reiškia??? Retina ekranas reiškia, kad net pasiguldęs telefoną ant veido nepamatysi pikselių, nes telefonas turi didelę rezoliuciją. AMOLED gi tuo tarpu reiškia ryškesnį (šviesesnį) ekraną nei prieš tai buvusios kartos.

    Taigi, tavo palyginimas, kaip kad lyginti mašiną su šuliniu.

    Manau, reiktų pradžioje šiek tiek daugiau pasidomėti 🙂 Be to, keistas man tavo varymas ant Apple 🙂 Jei jau neįperki, taip ir rašyk, o ne kliedėk. Gi Samsungas teisman paduotas už kopijavimą ir tuoj neblogą baudelę susimokės. O jei tau kopijos gero daikto reikia, galėjai ir pigų kinišką telefoną nusipirkti su Android, ir kur atrodo kaip nexus S, ir kainuoja 200 lt, ir procesorius tik 150 Mhz lėtesnis (t.y. net nepamatysi skirtumo).

    Beje, dėl Nokia – Nokia išleido N9, kuris rugsėjį parsiduos ir tai pirmas puikus telefonas po n95, n97 ir n8 siaubo 🙂

  8. Taspac
    Posted August 21, 2011 at 8:37 am | Permalink

    Dėl iPhone, kaip ir dėl Apple politikos, visiškai pritariu autoriui. Pirkau, nes tuo metu tai buvo vienintelis išmanusis. Bet tai bus paskutinis šio gamintojo pirkinys. Nuograužos fanatikai niekada nesupras, kad yra bukos marionetės ir kad valdymo virvelės veda tiesiai į jų pinigines.

  9. heh
    Posted September 9, 2011 at 6:02 pm | Permalink

    Sekmes autoriui, gali toliau varyti ant apple gaminiu. Tik tiek galiu pasakyti – tiems patiems veiksmams atlikti iphone paprastai reikia 1-2 maziau paspaudimo nei androide.

    google labai reiketu padirbeti software srityje. ir dizaine.

    apple zones myli uz naudojimosi paprastuma. jei tau reikia kazko isskirtinio ir nori pats daryti viska – prasau, yra pasirinkimu tokiu kaip android. Bet apple ir toliau pirmauja pagal user friendlyness

  • Senųjų protokolų archyvai

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar