Nemokamų tinklaraščių eros pabaiga.

Tinklaraščių autorių teises gins nepriklausoma asociacijos agentūra.

Sprendimas apmokestinti tinklaraščius nebuvo nei naujas, nei ypatingai netikėtas: pasaulyje nėra nemokamų pietų ir sriubos, todėl kodėl turėtų būti nemokamas kontentas? Rašymas kainuoja laiką ir dažnai pinigus (kai tenka pirkti laikraštį, iš kurio paskui nusirašau įrašo turinį), todėl kodėl kažkas turėtų nemokamai skaityti ir nemokamai komentuoti? Aš savo knygų už dyką neplatinu, o keli atmarozkai, nuskanavę tą knygą ir bandę platinti Linkomanijoje, jau pasigailėjo (daugiau norinčių, atrodo, neliko).

Sėkmingai projektą prieš kurį laiką įgyvendino Artūras Račas, kuris apmokestino savo tinklaraštį, turėjo vieną prenumeratorę (ji, vardu Aušra Maldeikienė, tuomet rašė: “nes tai vienintelis tinklaraštis, kurį pastoviai skaitau, ir beje man įdomūs ir autoriaus tekstai, ir dar randu gerų nuorodų“), kuri tačiau vėliau atsisakė prenumeratos taupumo sumetimais. Šiuo metu Artūro Račo tinklaraštis daugiausiai gyvena iš Katalikų bažnyčios skiriamos paramos, skiriamos per Audriaus Bačiulio Tolerancijos Sambūrio Romovę.

Tinklaraščių monetizavimas bus įgyvendintas ne per kokius nors Google AdWords ar klikinamus skelbimukus: yra patikrinti būdai, kai teks mokėti už prenumeratą (sistema įsijungs po mėnesio, kol kas čia skaitymas yra nemokamas). O visi skaitytojai, turintys paprastus (ekonominius) prenumeratos paketus, turės sumokėti ir už komentavimą – SMS žinute, per PayPal arba kredito/debito kortele (išskyrus Electron, kurios yra skirtos alkaniems varguoliams, kuriems bankas net normalios kortelės gaili duoti – tokių skaitytojų čia nereikia, nes jų ekonominis potencialas yra artėjantis prie nulio).

Yra ir gerų naujienų: komentarai po komentarais (kurie bus irgi mokami), mokės pajamas ne tik tinklaraštininkui, bet ir komisinius pirmajam komentatoriui. Tai yra žinoma kaip “affiliate program” ir Vakaruose plačiai paplitę. Lietuvoje tai yra žinoma mažiau, nes skeltanagiai runkeliai dažnai net anglų kalbos žmoniškai nemoka, kur jau jiems.

Pingbacks jau atjungti ir apmokestinti anksčiau: norintys į šį tinklaraštį įdėti nuorodą, bus apmokestinti išieškant lėšas per jų interneto paslaugų tiekėją.

Programą remia BATGA-A, naujai įsteigta agentūra, kurios juridinį stuburkaulį sudaro nemažai žinomo Justino Žilinsko vadovaujama teisinė grupė. Justinas Žilinskas, su teisinio darbo Hagoje (tarybiniams runkeliams: Gaagoje, taip pat – Lady Gagoje) patirtimi, sugebės užtikrinti efekyvumą.

Prie apmokestinamų tinklaraštininkų jau prisijungė Tomas Čyvas, kurio blog’ą iki šiol rėmė Rusijos Federacijos ambasada Lietuvos Respublikoje, taip pat Andrius Kleiva, Bendrosios Pajautos Tinklaraštis, Tape-Worm’as, Angry Dwarfas, VSA Kaunas, Tas Pats Daiktas Tik Kitoj Rankoj ir Dumpling Bourgeois.

Logistinį palaikymą užtikrina Biržų-Zarasų Greitkelio Statybos Trestas.

Projektas turės ir nemerkantilinę pusę: 10% pelno bus skirta labdaringai iniciatyvai “Padėkite Artūrui Račui“, kurią paskelbė tie, kam ne vistiek. Praėjo tie laikai, kai susireikšminę frykai, lunatikai, didybės manijos kamuojami donkichoto komplekso ligoniai buvo pašiepiami ir patekdavo į visuomenės užribį. Kieme XXI amžius, ir pamačius kenčiantį, besikamuojantį, galbūt ir staugiantį mėnesienoje klouną nebėra priimtina badyti pirštais ir kvatoti. Jiems reikia pagalbos, ir gerai, kad ši iniciatyva tokia yra.

This entry was posted in Lietuva, Uncategorized, žiniasklaida and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

8 Comments

  1. Posted April 1, 2011 at 9:06 am | Permalink

    Respektas, tik data nenurodyta, nuo kada pradėti mokėti

  2. Karolynaz
    Posted April 1, 2011 at 9:12 am | Permalink

    Juk yra pietūs nemokami labdaringoje varguolių valgykloje…

    • Posted April 1, 2011 at 5:40 pm | Permalink

      Tai jūs ir maitinkitės labdaringoje valgykloje. Aš pavyzdžiui vardan to socialaus atsakingumo ir paramos varguoliams tekstines atliekas – tas, kurios mažiausiai vertingos – irgi paliksiu nemokamomis.

      Jos bus pasiekiamos tiems, kad naudoja Mac kompiuterius ir visokius iPhone, iPad ir pan. – nes tai dvasios varguoliai.

  3. gg
    Posted April 1, 2011 at 10:03 am | Permalink

    geras bajeris ! su sventem

  4. mustangas
    Posted April 1, 2011 at 6:03 pm | Permalink

    Turiu keletą pasiūlymų naujam biznio modeliui:
    1. Kontentą, komentarus, o taip pat ypač įgilintus komentarus apmokęstinti retrospektyviai pagal Lietuvos teisinės sistemos dvasią.
    2. Įvesti nemokamų komentarų happy hour nuo 1 val (GMT+2) iki 6 val (GMT+2).
    3. Taikyti lanksčią nuolaidų sitemą. Pvz.: Teigiamai pakomentavai Rokiškio tinklapyje – vienas komentaras pas Užkalnį nemokamai. (su A. Račo tinklapiu santykis galėtų būti atvirkštinis).

    • Posted April 1, 2011 at 6:39 pm | Permalink

      Sakyčiau, labai geri pasiūlymai. Ypač dėl “happy hour” – tai privers netgi nenorinčius mokėti susimokėti. Nes jie per tą nemokamą laiką susipjaus ir paskui norės ir pažiūrėt atsakymus, ir vieni kitus pakeikti. O už tai jau pinigų tikrai nepagailės.

  5. Romas
    Posted April 1, 2011 at 8:49 pm | Permalink

    Manau, kad komentarą komentuojantys komentarai turi būti brangesni ne mažiau kaip dvigubai. Kaip Amsterdame, kur lytinio akto stebėjimas (peep show) kainuoja 2 EUR, o stebėti tą, kuris stebi, kainuoja 10 EUR.

    • Ignas
      Posted April 4, 2011 at 10:27 pm | Permalink

      labiausiai tai norėčiau stebėti tą, kuris stebi, kad stebėtojai, stebintys stebinčiuosius, laiku pastebėtų ir laiku susimokėtų tuos 10 eurų. Įdomu kiek kainuoja, kažkodėl jaučiu, kad gali pasirodyt ne mano kišenei tokios pramogos.

5 Trackbacks

  • Senųjų protokolų archyvai

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar