Užkalnio Kalėdų muzikos Top-30: prie keistos eglutės

Kadras iš filmo "Bad Santa" su Lauren Graham ir Billy Bob Thornton. Kadras maždaug atitinka trisdešimtuko dvasią.

Prasidėjus Adventui, šiemet Feisbuke pradėjau skelbti paties sudarytą labai autoritetingą Kalėdų muzikos trisdešimtuką, taisyklingai lietuviškai vadinamą Top-30. Kaip žino pramoginės spaudos darbuotojai, viso ko trisdešimtukai, dešimtukai, šimtukai ir panašus fufelis yra greičiausias ir lengviausias kontento kūrimo būdas.

Tačiau esama ir gilesnės prasmės: nuėjo į nebūtį savadarbei kasetės-kompiliacijos kūrimo tradicija. Tos kasetės, nepabijokim to žodžio, kadaise buvo kuriamos brangiausiems žmonėms, rodant visą išmonę beigi prikišant užuominų dėka pageidaujamo rezultato. Paskui visoks iPodų grojaraščių dalinimasis niekada nuo žemės nepakilo. O štai gi tinklaraščio kūryboje atsiveria galimybės meistrauti playlistus su gyvais linkais.

Muzikinis Top-30, čartas ir kauntdaunas yra  būdas pakalbėti apie kitiems irgi žinomus dalykus, kai kurių pasiūlyti nežinomų ir užmirštų, o tokiems autoriams, kaip aš, dar ir paprovokuoti. Kažkada, jaunystėje, juk buvau dydžėjus ant Lietuvos nacionalinio radijo naktinės programos (01:00-06:00 ryto), ot buvo laikai. Galėdavau groti ką norėdamas, kalbėtis su klausytojais ir visaip jaustis in charge, ką ir darydavau.

Tai štai jis, mano trisdešimtukas.

30. Billy Idol – Jingle Bell Rock. Proga prisiminti Idolą ir saldžiai liūdnoką melodiją, kuriai jau virš pusės šimtmečio (pirmoji laida buvo įdainuota Bobby Helms 1957 metais.)

29. Britney Spears – My Only Wish (This Year). Praėjusi mažai pastebėta 2000 metais (net oficialaus video YouTube neišliko), lieka vienu nedaugelio gerų prisiminimų apie bėdose ir white trash gopnikų gyvenimo vingiuose paskendusią Britnę, kai ji dar darė normalų gražų šmalcą.

28. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You. Viena smačniausių Marajos gabalų, paleistas jau prieš daug metų, 1994 m. lapkričio 1 d. (likus dviems mėnesiams iki mano išvykimo iš Lietuvos į UK, ir dėl to šiltai atsimenamas), tapo vienu iš tradicinių koliadų muzikos trekų, parduotas milijonais ir koverintas daugelio. Daina parašyta ilgamečio Mariah Carey hitų kalvio, Brazilijos ruso Walterio Afanasieff, ir nejuokais pradžiugina. Prisegtasis video variantas ne visiems žinomas – koncertas Japonijoje, su zapredelna choreografija: tiek pasileidusios olialia snieguolės, tiek ir Kalėdų seneliai blizgančiais bac-o-foilo kombinezonais, suvynioti kaip kalakutai prieš kepimą, suteikia gabalui neprilygstamos dinamikos.

27. Johnny Cash – Little Drummer Boy. Šią keistą ir asketišką 1941 m. dainą darė daugelis, ir daugeliui pavyko, bet Johnny Cash šykštus ir country liūdesiu nuspalvintas variantas parodo tolimąjį, rūstųjį, beveik lietuvišką Kalėdinio spektro variantą.

26. Destiny’s Child – Rudolph The Red-Nosed Reindeer. Texas’o R&B merginos ir lėlinis multikas susilieja keistoje sinergijoje.

25. Roy Orbison – Pretty Paper. Manau, kad Orbison’o santūrus ir juodai baltas 60’s variantas yra visgi klasika, tai čia mes jį ir įdėsim, o ne vėlesnius visokius perdainavimus.

24. Sopranos – Ar Hyd y Nos (All Through The Night). Sena velsietišika daina buvo neregėtai išpopuliarinta ir išsukta Sopranų serialo. Pasirodė pirmąjame sezone. Meadow Soprano dainuoja gerokai apsirūkiusi. Britanijoje su šita daina padarė 2010 m. Kalėdų reklamą supermarketui Sainsbury’s, kur sudėjo visus tobulų angliškų kalėdų vaizdinius.

23. Jose Feliciano – Feliz Navidad. Šiai dainai nėra kitų atlikėjų, tik originalusis. Jose, 1968 m. pakraupinęs tradicionalistus savo Star Spangled Banner variantu, čia atkala vieną linksmiausių Kalėdų trekų, nerūpestingą, kaip šventės Majamyje. Tekstas paprastas: vienintelė daina ispaniškai, kur aš galiu nemeluodamas pasakyti, kad suprantu absoliučiai viską.

22. Bruce Springsteen – Santa Claus Is Coming To Town. Atsipalaidavęs ir galingas, plati ir dėkinga aranžuotė, saksofonas savo vietoje. Bent jau man taip atrodo.

21. Įvairūs – Kalėdų naktį tylią. Nuo Augulio iki Butkutės, labai primena ankstyvosios nepriklausomybės laikų Lietuvą ir viską, kas su tuo yra susiję gero. “Aš noriu kad tu man uždegtum žvakutę ant mano širdies,” sako atlikėjai, kurie tuomet dar nebuvo nusenę ir/arba prasigėrę ir/arba turintys skreipinti statinės dugną realybės ir/arba talentų šou.

20. Bon Jovi – Home For Christmas. Kalifornija, Mohave Desert, už verandos Joshua Trees, kuklioje Bon Jovi trobelėje su veranda ilgesys, nes ne dovanų jis laukia. Vykę džinsų kadrai.

19. Diana Krall – Jingle Bells. Melodija apie varpelius, galima sakyti, yra pagrindinė – arba dažniausiai dainuojama – Kalėdų daina, kuriai jau neįtikėtinai daug metų (ji parašyta 1857 m.) ir yra kaip ir netgi ne apie Kalėdas, o apie Thanksgivingą (taip sakoma). Kas dabar supaisys? Bet ši džiazo versija yra smagi, ir Diana prisipažįsta, kad mėgsta arklius. Visokių yra, visokių reikia.

18. Bing Crosby – White Christmas. Be to, kad ji yra labai žinoma, ji yra keista rekordininkė Nė vienos dainos – ne tik Kalėdų dainos, bet nė vienos dainos APSKRITAI – pasaulyje nebuvo parduota daugiau (net ir Džordana Butkutė nepardavė tiek “Nemylėjau tavęs” singlų).

17. Mango – Liūdnos Kalėdos. Fonograma ir viskas, bet Mango man yra gera atžyma (kažkodėl) lietuviškame popse. Tau mojuos iš toli beržynėliai žali.

16. Ella Fitzgerland & Louis Armstrong – I’ve Got My Love To Keep Me Warm. Labai sunku atsirinkti, kokią Kalėdų dainą Fitzgerald atlikime pasirinkti, nes viskas, ką ji dainuoja iš songbuko, buvo padaryta tobulai. Tai pasirinkau šitą, kur ji su Louisu.

15. Jessica Simpson – I Saw Mommy Kissing Santa Claus. Kai ši daina pirmą kartą pasirodė 1951 metais, bažnyčia nebuvo patenkinta, kad buvo maišomos Kalėdos ir bučiavimasis. Šiame naujame variante – viename iš daugelio – Jessica Simpson, geras big band’as ir raudonas settingas Rockefellerio centre suteikia klipui neabejotino glitzo.

14. The Ronettes – Frosty The Snowman. Dar viena daina iš pokario laikų, apie senį besmegenį, ir atlieka Niujorko “Ronetės”, Filo Spektoriaus prodiusuojamas tuometinių olialia pupyčių band’as.

13. Dave Brubeck – O Tannenbaum. Instrumentinis reto švarumo gabalas, atliekamas Dave Brubeck. 90-metis iš Kalifornijos vis dar gyvas; norėjau įdėti jo improvizaciją My Favorite Things, bet šį treką mūsų Top-30 jau paėmė kažkas kitas.

12. Mercedes Sosa – Peregrinacion. Ha ha. Lietuvoje mažai kas žino, kad tai, kas skambėjo rusiškos laidos “Gyvūnijos pasaulyje” užsklandoje, buvo iškasta iš labai toli ir dargi ne iš pirminio šaltinio. Tai, ką rusai išgirdo iš orkestrinio popso-šmalco meistrelio Paul Mauriat, jau anksčiau prancūziškai dainavo ūsuotasis gaisrininkas (nepavykęs kandidatas į The Village People) Gilles Dreu – daina vadinosi  Allouette Allouette, ir buvo, savo ruožtu, jau anksčiau perplėšta, pagal žodžių skambesį, iš A La Huella A La Huella (La Peregrinacion), iš Arielio Ramirezo kantatos apie Kalėdas po pavadinimu Navidad Nuestra. Ši melodija Lotynų Amerikoje yra ne mažiau populiari Kalėdų muzika, nei Lietuvoje kaimo bažnyčiose yra populiari “Marija Marija”. Šiame variante dainuoja Mercedes Sosa, didžiulio balso argentinietė.

11. Johann Sebastian Bach – Weihnachtsoratorium. Optimizuota klausymui tamsių nepažįstamų miestų apsnigtose bažnyčiose.

10. Live Aid 1985 – Do They Know It’s Christmas (live). Čia dar iš serijos kai visi dar buvo jauni ir nenusibodė savo teisuoliškais superprojektais, kai dal Bono nemokėjo vaikščioti vandeniu, ir dar visi tikėjo, kad Afrikai galima atsegti pinigų ir viskas bus geras. Kiek chaotiškas vaizdas, bet visi, atrodo, turi gerą laiką.

9. Kenny G – Have Yourself A Merry Little Christmas. Čia iš saldaus saksofono meistro, teikusio track’us dešimtiems milijonų romantiškų vakarų jaunimo tarpe, kai tie jaunuoliai prigesina šviesą ir uždega žvakutes. Angliškai yra terminas “make-out music”, o lietuviškai mes nudelbiame akis ir tam termino neturime.

8. Madonna – Santa Baby. 1953 metų daina, tuštutės monologas, viename iš klasikinių perdainavimų: ankstyvoji Madonna savo stiliuje.

7. Nat King Cole – Chestnuts Roasting On An Open Fire. “To see if reindeer really know how to fly,” tikriausiai vienas labiausiai poliruotų ir tviskančių gabalų su visos dainos nuotaiką nustatančia atidaromaja fraze apie tai, kaip ant ugnies skrudinami kaštonai. 1961 metai.

6. Kenny Rogers – My Favourite Things. Būtent Kenny padarė iš šios filmo dainos Kalėdų superhitą. “Wild geese that fly with the moon on their wings,” kas gali būti geresnio, nors ne visi, oi ne visi sutiks – kai kam tai baisus amerikietiško šmalco pavyzdys, bet šiame dešimtuke mes niekuomet nesibaidėme žvaigždėtai-dryžuoto šmalco.

5. Frank Sinatra – Let It Snow. Aišku jokio oficialaus video nėra, tai pateikiami YouTube visokie slideshows; bet be šitos dainos – ar šio atlikėjo – apsieiti nėra galimybės.

4. Elvis Presley – If Every Day Was Like Christmas. Be šefo nieko nebus. 1966 metais ši daina buvo pridėta prie Elvio Kalėdų albumo perleidimo (kaip ir kiti atlikėjai, Elvis buvo padaręs Kalėdų albumą).

3. The Pogues & Kirsty McColl – Fairytall of New York. Ne, neturi NYPD savo choro, ir negroja jis “Galway Bay”, bet šis gabalas, dažnai TV kanalų ir žurnalų nurodomas kaip geriausia visų laikų Kalėdų daina, yra nuostabi samplaika tarp juodai-balto Niujorko vaizdų, neišsipildžiusių troškimų ir neaiškiai matomos vilties. “Pray God it’s our last”, nors taip ir sako, bet nežinau, ar galvoja. Internete yra dar variantas su Katie Melua, bet jis tokio baisumo, kad net nuorodą gėda pateikinėti.

2. Abba – Happy New Year. Taip, šitas turėjo būti. Baigėsi šampanas, baigėsi petardos, ir parketuotas butas Stokholme priknistas balionais ir net vienas butelis ant stalo, o pačios studijos – kur susirinkusi minia – apšvietimas toks, lyg taupytų elektrą. Štai taip ateidinėjo 1980 metai.

1. Last Christmas. Ilgai galvojau, ar galės apsieiti mano trisdešimtukas be originalaus Wham! varianto (1984), kur visgi yra toks kaip ir klasikinis, su savo music video, filmuotu Šveicarijoje (Saas-Fee), visu tuo 80’s blizgesiu beigi žvakutėmis ir sniegu. Pagalvojau – gali. Reikia kitko. Nelabai tiktų užsklandėlei ir Crazy Frog versija.  

Mano pasirinktos Last Christmas atlikėjos net padoraus video nėra (prisegtas koks tai samizdatas, Protokolų redakcijos išrinktas iš kelių galimų).

Pažiūrėjus dar kartą į George Michael ir paklausius jo, tenka pripažinti, kad pop-folko princesė iš Pensilvanijos, gimusi penkiais metais vėliau, nei buvo pirmą kartą įrašytas šis gabalas, su didele gitara ir dar didesne kupeta garbanotų šviesių plaukų, šią dainą padarė žymiai geriau, nei originalas: visas saldžiarūgštis liūdesys ir “but if you kissed me now I know you’d fool me again” jos atlikime yra labiau įtikinamas, nei dirbtinis ir dišovas Michael’o aimanavimas.

Juo labiau kad atlikėja ir paauglių numylėtinė yra specialistė, kai eina kalba apie nelaimingą meilę. “Nuo šakutės ant šakutės šokinėjo dvi širdutės, o kai meilė jas pagavo – ėmė ir pasibučiavo.”

Todėl, kaip sako dydžėjai, ką gi ką gi ką gi trrrrrisdešimtuko viršuje šiannndien yraaaa  Last Christmas, kurią dainuoja Taylor Swift, ačiū kad klausėtės.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

8 Comments

  1. Posted December 6, 2010 at 9:02 pm | Permalink
  2. Posted December 6, 2010 at 11:22 pm | Permalink

    Tai košmariškas dainų rinkinys. Košmariškas. Ponas Užkalni, tamsta tyčia norit išvaryti visus iš proto.

  3. Posted December 7, 2010 at 7:04 am | Permalink

    Yra, aisku, buve pora atveju, kai perdainuotas gabalas buvo geresnis uz originala – kad ir Mariah Carrey ‘Without You’. Bet jau Wham hitas, nepykit, bet ne tos vistos nosiai. Kai kurie kalba apie tokius dalykus kaip dvasia ir pan. Taigi del sios priezasties.

  4. gg
    Posted December 7, 2010 at 7:33 am | Permalink

    Nuo tikrai genialių gabalų iki visiško mėšlo. Užkalnis savo stilium. Kaip ten , Kalėdos – eklektika.. Tik vienas klausimas man kilo. Jofana, kur Kardiofonas????

  5. opa
    Posted December 7, 2010 at 9:33 am | Permalink

    As irgi labai nustebau neradus Chris Rea..tai per daug tobula ir silta daina, kad nepapultu i 30:)

  6. Adas
    Posted December 7, 2010 at 10:15 am | Permalink

    Vistik John Lennon “Happy Christmas (War Is Over)” čia trūksta.
    Šlykščiai skamba, kai šią dainą visokie popsūchininkai perdainuoja, neseniai prekybos centre teko išgirsti.

    • Taškas
      Posted December 8, 2010 at 1:09 pm | Permalink

      100 🙂

  • Senųjų protokolų archyvai

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar