Britanijos nacionaliniam transliuotojui kada nors baigsis idiotiškai išpūsti atlyginimai. Rodos.

Šimtatūkstantiniai atlyginimai būtų pateisinami, jei už juos kas nors dirbtų. Vadovai daugiausiai užimti savo pačių subinių dangstymu. Nuotraukoje: idealus BBC žiūrovas prodiuserių supratime.

Čia viena naujiena, praslydusi nepastebėta, kai visi labiau užsiėmę atsipūtusių graikų ir kitų darmojedų gelbėjimu ir suįžūlėjusių eurobiurokratų bandymais prastumti dar didesnius biudžetus, kad būtų dar prabangesni pastatai ir dar daugiau aparato ir išlaidų tiems patiems idijotams, kurie su tokiu entuziasmu prastūmė amžiaus idėją – eurą – už kurią dar ilgai visi mokėsim. Naujiena yra tokia: Anglijoje vėl kalbama apie BBC vadovų atlyginimus, kurie yra, kaip čia pasakius, artimi pasakiškiems.

Kalbant apie įžūlius pinigų švaistytojus, pažiūrėkim į BBC: organizacija gauna iš abonentinio mokesčio 3,5 mlrd. svarų per metus (apie keturiolika milijardų litų), ir už tuos pinigus padaro nemažai neblogos produkcijos, bet labai didelę dalį nuleidžia įspūdingiems dalykams. Kaip rašo šiandien The Daily Telegraph, 110 (šimtas dešimt) organizacijos viršininkų uždirba daugiau už šalies premjerą (kurio metinė alga £142,500).

Čia kalbame tik apie valdžią, ne apie “talent” – ne apie laidų vedėjus, pranešėjus, dainuotojus ir kitus kūrybinius darbuotojus, apie kuriuos atskira kalba (BBC sako, kad moka jiems rinkos kainą, tačiau kai kuriais atvejais, kai vedėjas gauna £2 mln. per metus, daugelis pagrįstai klausia, ar koks nors kitas kanalas jam būtų tiek siūlęs, jei BBC būtų pasiūlę, sakykim, £1.2 mln. Tikriausiai nebūtų.)

Generalinis direktorius Mark Thompson, sunkiais laikais susimažinęs atlyginimą nuo anksčiau buvusių £838,000 per metus iki £675,000, lyg ir bandė įtikti visuomenės nuomonei, įšaldydamas kolegų atlyginimus, bet esama fundamentalios problemos: nesąmonė yra ne tai, kad tokie atlyginimai yra. Daugelis tų, kas kritikuoja BBC valdžios atlyginimus, neturi problemos su keliskart didesniais talentų atlyginimais arba su išlaidomis studijoms ar sporto transliacijų pirkimui. Ten yra daugmaž aišku, už ką mokama. Nesąmonė yra mokėti vadovams tokius atlyginimus darbe, kur nėra nė iš tolo panašios į privatų sektorių atsakomybės.

Perkant visuomeninio sektoriaus vadovų paslaugas, nuperkama kažkas visai kito, o ne tai, kas turėtų būti. Pats transliuotojas visuomet sako, kad vadovų atlyginimai turi būti konkurencingi, kad “pritraukų pakankamo kalibro žmones”. Kalibras gal ir tas, bet kas iš to, kai tie labai autoritetingi vadovai atsiremia į institucinę siautėjančių profsąjungų, komunistuojančių prodiuserių ir viską valandančios “sveikatos ir saugos” kultūros sieną, kur vadovas, nors ir užimantis didelį postą, gali pakeisti labai mažai ir viskas priklauso ne nuo jo, bet nuo pasroviui plaukiančio anonimizuoto sprendimo, o pats sprendimas visuomet nubėga kaip upeliukas mažiausio pasipriešinimo takeliu. Yra absurdiška mokėti tam vadovui panašiai kaip atsakingam privataus sektoriaus vadovui, nes jam netenka tokia atsakomybė, kaip privačiame sektoriuje.

Be to, net jei ir turėtų imtis tokios atsakomybės, BBC vadovai jos baidosi, nes organizacijos istorijoje dar niekas nelaimėjo, kovodamas su profsąjungomis. Profsąjungos visuomet laimi ir diktuoja vadovams, kaip jie turi vadovauti.

Aš pats esu rašęs, kad man buvusioje karjeroje BBC labai pasisekė, nes teko dirbti su labai konkrečiais projektais, kur viskas buvo labai tolima nuo politinio korektiškumo, multikultūralizmo, euroentuziazmo ir klimato kaitos kliedesių, nes tie, kas naudodavo mano kolegų gaminamą medžiagą buvo daugiausia instituciniai klientai abipus atlanto, o ne raudonskūriai neostalinistai profesoriai iš kairuoliškų univerkių katedrų, nepaleidžiantys iš rankų smirdančios “The Guardian” ir “The Independent” tipo spaudos, senos hipės mokytojos, varančios valstybinių mokyklų vaikus į demonstracijas “Not In My Name!” ir milijoninė armija valstybės įdarbintų veltėdžių begalinėse politinio korektiškumo kontorose ir savivaldybių tvarios sklaidos ir atsakingos ekologijos skyriuose – būtent pagal šios komuniaginės armijos skonį formuojamas BBC laidų tonas.

BBC šiuo metu moka rinkos atlyginimą tiems, kas kuria programas ir sudaro jų techninį aprūpinimą, ir absoliučiai per daug vadovaujantiems darbuotojams, nes tą pačią paslaugą galima nupirkti žymiai pigiau.

Kitais žodžiais tariant, bet koks atlyginimas yra pateisinamas, jei jį gaunantis asmenuo daro kažką tokio, ko nepadarys dukart mažiau gaunantis asmuo. Tam, kad užpildytum kabinetus pseudoatsakingais, bet visiškai neefektyviais ir bailiais padarais, iki mirties įbaugintais profsąjungų ir leidžiančius komunistuojantiems kanalų vadovams pumpuoti nacionalinio eterio kanalais kairuolišką propagandą, nebūtina jiems tiek daug mokėti. Tą patį darbą nesunkiai padarys triskart mažiau uždirbančios bestuburės medūzos, kurias ir galima būtų priimti į darbą.

This entry was posted in Anglija, žiniasklaida and tagged , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

17 Comments

  1. Sudeliauskas
    Posted July 4, 2011 at 6:30 pm | Permalink

    As, Anglijoje dirbdamas visiskai nuobodu, neprestizini ir nerizikinga darba, uzdirbdavau vos 4 kartus maziau nei premjeras, tad nesuprantu kodel premjerui mokama tiek mazai.

  2. Tamosius
    Posted July 4, 2011 at 6:31 pm | Permalink

    True.
    Bet tokia pati padetis yra visose is mokesciu moketoju islaikomose istaigose.
    Pradedant policija, baigiant councilais. Pradedant NHS ir baigiant VOSA’omis.

    • Posted July 5, 2011 at 6:23 am | Permalink

      Vienintelis skirtumas, kad kitose biudžetinėse įstaigose gal nėra tiek delusions of grandeur, miesto tarybos lytinių mažumų teatro festivalių organizavimo skyriaus vedėjas nesilygina ir nesibenchmarkina su privačiu sektoriumi, o va public teliko egzekutyvas primygtinai sako, kad turi apmokamas kaip jo ekvivalentas iš privataus kanalo.

  3. Chichi
    Posted July 4, 2011 at 8:54 pm | Permalink

    Aiskeja kodel p.Uzkalnis grizta, tikriausiai viena diena truko plionke ir pasiunte ka nors politkorektiska kryptimi 🙂 Nors kaip sakoma nespjauk i sulini…

    • skirtumas
      Posted July 5, 2011 at 7:09 am | Permalink

      Tai kasbeko. Jau visiems šimtą metų aišku, už ką ten jį išmeta ir kodėl jis dabar taip stopūdovai pyksta ir putojasi ir tiešijasi ant visų.

  4. skirtumas
    Posted July 5, 2011 at 7:10 am | Permalink

    “asmenuo” – Geras žodis! Ne “typo”?

  5. Leonarda
    Posted July 5, 2011 at 11:43 am | Permalink

    nezinau, nezinau, bet as is tu kurie mano, kad propoganda -reikalas rimtas…, tas pats visose salyse.O savo subines vadovai irgi saugo privaciose kompanijose, ir jie nenori prisiimti atsakomybes…Dirbu pelno siekiancioje kontoroje ir tikrai matau ta pati…Tik privalumas tas, kad tokioje vietoje ilgai neisbusi ir reik lakstyt is vieno salos galo i kita, jeigu nori issilaikyti topuose, nera ka net lyginti su lietuviskais bajeriais…Matyt mazai mates autorius lietuvisku biurokratu…Ner taip blogai pas juos su tuo reikalu, manau tevyneje liudniau…

  6. Smile
    Posted July 5, 2011 at 4:14 pm | Permalink

    didelės baltadančiams majamio pensininkams akcijų pavidalu priklausančios korporacijos lygiai taip pat kvailai, išpūstai ir socialistiškai dirba kaip ir Užkalnio aprašytasis visuomeninis transliuotojas. Ten irgi niekas už nieką neatsakingas, klesti vizijų ir misijų kūrėjai, mąstančius žmones pamažu pakeičia bailiai, sveiko proto kiekis kinta atvirkščiai proporcingai įmonės įsigijimams, kol galų gale didžiojoje dalyje centrinių padalinių nebelieka žmonių suprantančių, ką gamina tas šimto metų senumo kažkada buvęs pasaulyje geriausias fabrikas, kurio syvus pampdama ta korporacija išaugo.

  7. Dalkė
    Posted July 5, 2011 at 4:29 pm | Permalink

    BBC uždraudė darbuotojams rašinėti blogus, rašyt į Twitkę ir Fakebookazą apie BBC, tai užkalniui nepatiko ir metė darbą 🙂

  8. Dalkė
    Posted July 5, 2011 at 4:30 pm | Permalink

    P. S. O šiaip, negi tave kaso, kiek kas uždirba? Nesugebi pats tiek uždirbt ar kame bėda?

  9. mustangas
    Posted July 5, 2011 at 7:49 pm | Permalink

    Ramiai pamascius jei yra galimybe gauti pinigu, tai ja ir bus pasinaudota. Jei neisnaudosi biudzeto, tai kitais metais tau jo nebeduos. Jei sutaupysi, sau vistiek neissimokesi.

    Pvz USA pastas stabiliai pasikelia kainas kasmet, nors prie to pakelimo jokie kardinalus pakeitimai valdyme nevyksta. Visuomene neprotestuoja, nes laiskus raso mazai kas. Kam idomu, kad kasmet 5-6 mlrd doleriu tas pasubsidijuojama is biudzeto(beje visi tie pinigai eina i darbuotoju pensijinius fondus ir neklauskite manes, ka as manau apie pastaruju pensijini amziu ir benefitus, nes “Protokolu” etika neleidzia komentaru vien is necenzuriniu zodziu). Taigi Uzkalnio iskeltos problemos sprendimas BBC yra tu 3,5 mlrd svaru prikirpimas su direktyvomis kaip sumazinti islaidas. Taigi ramiai atsisedame ir laukiame Thather arba Reagan’o.

    Nereikia lyginti ir premjero “algos”. Ji yra simbolinis dydis. Pvz. jei USA prezidento alga yra 400000 USD, tai tik jo saugumo uzsienio vizito metu uztikrinimas atseina nuo ~1-10 mln doleriu. Pelno siekianciame sektoriuje yra atvirksciai: corporacijos vadovas gaudamas 1-10 mln. doleriu retai kada isleidzia >400000 USD biznio kelionei (cia corporate jet’as ir laisvalaikis su mergom iskaiciuotas) .

  10. anoniminis bailys
    Posted July 6, 2011 at 9:24 am | Permalink
  11. Apokalipsės raitelis
    Posted July 8, 2011 at 6:08 am | Permalink

    Andriau,
    O galima būtų tikėtis apie straipsnio/pamastymų apie “News of the world” uždarymą?
    Vis tik jūs gi geriausias britiškos žiniasklaidos ekspertas Lietuvoje, o 168 metų istoriją turintis leidinys nekasdien uždaromas.

    Dėkui

    • Posted July 9, 2011 at 12:12 pm | Permalink

      Aha, pasistengsiu parašyti, o jei trumpai, tai man rodos, yra geras pavyzdys, kai rizikingas duomenų rinkimas pavirsta bet kokiu duomenų rinkimu bet kokia kaina, ir tuomet tenka už tai brangiai sumokėti. Murdochas atsilaužė ir už tai, ką prisidirbo jo bendrovės, ir už tai, ką padarė kiti žurnalistai, formuodami blogą “investigative journalism” įvaizdį visuomenėje.

  12. dejavu
    Posted July 8, 2011 at 12:13 pm | Permalink

    Andriau, o kokia buvo paties alga po mokesčių, kuomet BBC dirbote?

  13. dejavu
    Posted July 9, 2011 at 5:10 pm | Permalink

    Lietuvoje taip pat pilna tokių “News of the World”. Vykdydami milijonierių savininkų valią, bei realizuodami savo iškrypsusius ar savanaudiškus interesus tokie šiukšlina, ir teršia, o kenčia normali žurnalistika, nes žmonės jau niekuo netiki ir atvirai niekina žiniasklaidos veikėjus.

  • Senųjų protokolų archyvai

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar