Kliuku kliuku: vynų parinkimas prie Beatos patiekalų

Grožinė literatūra? Dar ko. Beata Nicholson ir Andrius Užkalnis džiaugiasi, užtvindę rinką populiariu skaitalu 2011 m. Vilniaus Knygų Mugėje. (Nuotrauka: R.Rabinovič for Rokiškis Pictures)

 

Įžanga Protokolų perleidimui.Šis įrašas specialiai rašytas Beatos Nicholson tinklaraščiui ir publikuotas ten, ir susilaukė gyvo dėmesio iš skaitytojų.

Žaviausias iš visų dėmesio pasireiškimų buvo Beatos Virtuvės FB puslapyje, kurio negaliu nepacituoti tiesiog viso: 

Neringa Mazeikaite Labai nepatiko sis Gerb. p.Uzkalnio rasinelis… Pretenzingas, pilnas kazkokios uzsleptos ironijos ir atrodo, kad jis cia raso pulkui idiociu… Ponas Andriau, nusileiskit ant zemes pagaliau, nes darosi “nebeskanu” Tamstos rasymus skaityt.. Nesat gudrutis ir nesistenkit tokiu buti, nes jau juokingai (nebe originaliai) is sono paziurejus atrodai.. Gerai dar, kad bent cia teksta sugebejot lietuviskai “sukalt”, be angliskai lietuvisku issidirbinejimu 😉

Čia mes matom, kad skaitytoja pajuto, kad esama kokios tai ironijos tekste, bet kokios – paaiškinti negali (kažkas bado ir duria, bet kas – nesuprasi), ir nurodo taip neberašyti, nes nesmagiai ji jaučiasi perskaičiusi. Nedažnai sulaukiu tokio tyro nevilties šauksmo.

Žemiau pats tekstas.

— — — — — — 

Kai parašiau recenziją apie antrąją Beatos Nicholson knygą, sesers tinklalapio administracija kreipėsi ir manęs paprašė tuščiai nekritikuoti (nes užsiminiau, kad galėjo knygoje būti daugiau apie gėrimus ir jų derinimą su maistu), o parodyti pavyzdį. Pažadėjau, kad taip ir padarysiu. Tai štai. 

Vynų pasirinkimas šiose pastabose optimizuotas Lietuvos rinkai. Tai reiškia, nesudėjau to, ką galima įsigyti Anglijoje (ir ko pats esu išragavęs daugiausiai), bet pasinaudojau Lietuvos parduotuvių tinklo, Vyno klubo, siūlomu asortimentu. Būtent šias parduotuves pasirinkau dėl savanaudiškų ir korumpuotų priežasčių: tie patys žmonės leidžia “Vyno žurnalą“, kur spausdinami mano straipsniai. Tai štai jums ir prašom. Vyno klubas, be abejo, yra ne be trūkumų, kurie yra Lietuvoje nusistovėjusių vyno prekybos įpročių atspindys. Didžiausias jų – menkas JAV, Australijos ir Naujosios Zelandijos vynų pasirinkimas, bet tai ką dabar darysi. 

Pastabos ir pasiūlymai yra subjektyvūs ir kartu absoliučiai teisingi. Todėl visus gudrius pižonus, kurie čia bandys rodyti savo nepaprastą išmanymą, kritikuoti arba skelbti mokyklines tiesas, nugirstas kokioje nors trijų butelių pardavimo degustacijoje-prezentacijoje, informuoju oficialiai: niekam neįdomu. 

O dabar pereinam prie patiekalų. 

1. Pirmasis labai netikėtas, ko gero net labai netikėtas. Silkės su grybais (Naujasis Beatos Testamentas – antroji knyga – 54 psl.). Daug kas galvos apie silkę ir manys, kad čia gėrimą reikia taikyti prie silkės (kas būtų sunku, nes silkutę visgi reikia prie degtinytės, šaltos kaip ledas, ir mažai kuris vynas čia padėtų, nebent koks nors tinkamas Sauvignon Blanc, kaip prie sušių, bet ir su tuo sunku, nes cibulis viską komplikuoja). Šiame patiekale mes derinsim vyną prie grybų (baravykų arba pievagrybių). Imsim raudonąją vynuogę Pinot Noir, kuri garsėja kaip išlepusi ir labai sunkiai sutramdoma. Jei silkutė su baravykais, aš bandyčiau rožinio, pavyzdžiui, tokio H.Bourgeois Petit Bourgeois Rose 2009 (42 Lt), nes baravykai kvapnesni už pievagrybius ir to kvapo reikia neužmušti. O štai jei su pievagrybiais, kurie paprastesnio skonio, tai imčiau gal labiau vaisiško, irgi tos pačios vynuogės Domaine Peiriere Pinot Noir VdP D’OC (25 Lt), kuris dar ir pigus. Galima sakyti, pigiau grybo, tai čia kaip ir savotiškai tinka prie grybų patiekalo, ką jūs galvojat? 

2. Kiaulienos šonkauliukai (Senasis Beatos Testamentas – pirmoji knyga – 240 psl.) yra ūkiškas valgis, toks, kaip iš kokios “Marceliukės klėties” (restoranas dar iš tų laikų, kai nebuvo lietuviško kaimiško valgymo tema nuvalkiota, ir nebuvo belekur belekokių folk-etninių šiaudinių-medinių-drožinėtų-molinių ėdyklų, ar prisimenate?), ir – atrodytų – prašosi alaus bokalo. Tiks ir prie jo, bet galima ir su vynu. Ir dar kaip galima. Recepte mano sesuo Beata įdėjo žolių (kalendros, raudonėlių, kmynų), ir mes orientuosimės į jas, rinkdami vyną. Jei būtų tie šonkauliukai pagaminti saldžiau, su kokiu klevų sirupu, pasirinkimas gal būtų kitoks, o dabar man atrodo tiks toks prieskoninis australiškas Salomon Estate Norwood Cabernet Shiraz 2008. Jis yra nebaisiai pigus (60 Lt), bet žinokit verta. Ir jei dar tas bulves padarysite tinkamai (tas, kur supjaustytos kaip armonikėlės), vynas puikiai gros ir prie jų, ypač jei pataikysit tas saldesnes, Aidaho geltonasias, kokių Lietuvoje tikrai būna (tik pavadinimą mažai kas turguje žinos). 

3. Dabar labai paprastas ir tvirtai išbandytas pasirinkimas, nes Lina Užkalnienė šį patiekalą gamina dažnai. Kumpio, smidrų (šparagų) ir pomidorų pyragas (antroji knyga, 169 psl.) Man labai patinka jis modifikuotas (be pomidorų), pagal The Daily Telepgraph receptą (anglai labai didžiuojasi šparagais, kai jie sezoniniai ir vietiniai, o ne atskraidinti iš Peru), bet maisto pasirinkimo tai nekeičia. Čia mes derinsim vyną prie grietinėlės (arba parmezano) ir kumpio, ir čia puikiai, kaip daina, pritiks gaivus Austrijos baltasis, šiuo atveju rekomenduoju dar vieną ne iš pigiųjų, bet puikų Weingut Salomon Undhof Honoris Reserve Traminer Kremstal 2007 (77 Lt.). Visi tie gėlių ir vaisių kvapai duos tokį beveik vaikišką, beveik desertinį malonumą ir derės ir prie minėtųjų sudėtinių dalių, ir prie žalių ir švelnių šparagų. O jei visgi nekiltų ranka tiek išleisti, galima imti štai šitą, perpus pigesnį mozeliuką Weingut Dieter Sunner Winninger Domgarten Riesling Trocken Qba Mosel 1998 (33 Lt). Atkreipkite dėmesį į kone Kalėdinius, vaisių kompoto kvapus šiame vyne. Slyvos. Razinos. Prieskoniai. 

4. Būtų keista, jei Užkalnio rašymai nepaminėtų mėsainių. Juos aprašo ir Beata (pirmoji knyga, 195 psl.). Beatos mėsainiai – kiaulienos, ir dar su saldžiu aitriųjų pipirų padažu, ir apie tai reikia galvoti, renkant vyną. Bet taip pat reikia pagalvoti apie tai, kad mėsainiai gaminami ant grotelių, juos glosto liepsna, ir jiems reikia raumeningo vyno, pavyzdžiui, štai tokio argentinietiško Dominio del Plata Susana Balbo Cabernet Sauvignon Mendoza 2008 (68 Lt). Pietų Amerikos Cabernet Sauvignonuose dažnai būna mano taip mėgstama tabako nata. Prie mėsos, keptos ant laužo, ji labai gerai dera. Čia tas atvejis, kai vynas nekonkuruoja su maistu, nesudaro kontrasto, o atspindi

5. Na ir, pagaliau, aukštasis pilotažas. Cukinijų ir bulvių blynai (antroji knyga, 288 psl.) yra, po cepelinų, rodos, labiausiai nevyninis patiekalas. Net nepagalvotum, kad juos galima užsigerti vynu. Čia daug riebalų (nepabijokim to žodžio), blynai taukini, karšti, sotūs, ir kuo juos užsigerti? Kaip kartais būna, priešingybės traukia viena kitą, ir prie valstietiško, kaimiško, paprasto patiekalo moliniame bliūde derės šampanas, šaltas kaip ledas ir aukštose taurėse. Taip – visiškai sausas, be ąžuolo, mažų burbuliukų ir kvepiantis skrebučiais ir sviestu Champagne Duval Leroy Fleur Brut (119 Lt) padarys tai, ko norima, susidoros su riebalais ir karščiu, ir maloniai svaigins ir siūlysis, kad jį gertų dar ir dar.

This entry was posted in kaip reikia, knyga, knygos, supermama, valgis and tagged , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

2 Comments

  1. Račas
    Posted March 8, 2011 at 10:13 pm | Permalink

    Du kiauliukai laukia eilinės porcijos pašaro. KRIU KRIU, meskit svorį nafig! 🙂

  2. mustangas
    Posted March 11, 2011 at 2:19 pm | Permalink

    Bulviniai blynai su šampanu? Ir dar ne pačiu blogiausiu. Iškart kyla pora minčių. Pirmoji: kiek ten to Tamstos mėgstamo sicilietiškojo reikia priimti prieš procedūrą? Antroji proziškesnė: Ar gerai esi uždaręs(paslėpęs) savo cigarų dėžutę? Paties vaikai tokio amžiaus, kad lengva turinio modifikacija gali likti nepastebėta, o kaip netikėtai praskaidrina nuotaiką…
    Trejeto kombinacija bulvės-riebalai-vynas maistui man iš principo neįsivaizduojama. Bet kurie du iš trijų – taip, kartu ne! Ir priešingybių vienybė čia nepadės.

    Su kitomis rekomendacijomis sutinku. Kiauliena su saldžiu/aštriu padažu dar gali eiti su Pietų Amerikos Sauvignon Blanc’ais arba venecijietiškais Pinot Grigio. Čia pratęsiant priešingybių vienybės temą.
    Prie blynų rekomenduotas šampanas kur kas geriau eis su daug žalios žuvies turinčiais sušiais ar ir be nieko…

  • Senųjų protokolų archyvai

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar