Vynas: supratau, kodėl nelabai patinka Chianti

Chianti DOCG 2007 San Colombano - geras, bet nuobodokas

Kad ir koks būčiau Italijos mėgėjas ir vertintojas, Chianti niekad nepamilau. Pietų Italijos kaimiški, brutalūs vynai man visada atrodė įdomesni, o Chianti vis atrodė, kad išeina kuo geriau, tuo nuobodžiau. Toskana yra puiku – ten kultūra, ten rafinuotumas, o bet tačiau aš labiau linkstu prie netašytų pietų, ir jei man reikėtų rinktis vynuoges, tai aišku Sicilijos Nero d’Avola visgi numuštų Sangiovese, iš kurios daugiausiai ir gaminamas Chianti.

Gali būti ir taip, kad čia manyje kalba neišmanymas: Australijos ir Kalifornijos vynų esu ragavęs itin daug, o Chianti gal kokius 30 per visą gyvenimą, tai čia tik pati pažinimo pradžia, sakykim taip.

Tai va, nusipirkau Waitrose šito Baroncini, San Colombano 2007 Chianti Riserva, buvo 9.99 GBP už butelką, o dabar 7.49, o jeigu pirkti ne mažiau šešių, tai išvis 7.11 išeina, kas yra under trim litų mūsų lietuviškais pinigais.

Nu ką aš galiu pasakyti, sukaltas jis gerai, bet vistiek rūgštingumas rupūžė didelis, kaip ir visų Chianti. Vyšnios – taip, kaip ir kituose kjančiuose, bet tokios rūgščios rūgščios. Pradeda vos vos prasimušti odos kvapas, ir gal kokius trejus metus leidus vynui pagulėti, ta oda visai pasireikštų. Etiketėje aprašytų prieskonių neužčiuopiau visai. Spalva jau pradeda ruduoti iš gražios, tamsios violetinės, su vis dar esančiais beveik Kedžio spalvos blyksniukais.

Maisto derinimui siūloma mėsiška pica, kas galbūt ir neblogai, ypač jei ir pizzos pomirodų padažas ne per rūgštus. Tiktų gal ir su kokiais ožkos sūriais. Žinau, kad Chianti rekomenduoja derinti su švelniom mėsom, ėriena ar antiena, ir tikriausiai tai tiesa, bet viskas priklauso nuo padažo. Ko nors stipresnio šis vynas nė per kur nesutvarkys ir atrodys vandeningas.

Tim’s Wine Blog parašė apie metais vyresnį – 2006 m. – vyną iš šitos vyninės, kad jis per paprastas už tokius pinigus, ir negaliu nesutikti. Padarytas gerai, sudėtingesnis ir aristokratiškesnis už stalo vyną, bet nepakankamai, kad pateisintų kainą.

This entry was posted in alkoholis, kaip reikia and tagged . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

2 Comments

  1. Dwight
    Posted February 27, 2011 at 11:26 am | Permalink

    Andriau, gal koki mėgiama Merlot turit?

    • Posted February 27, 2011 at 1:16 pm | Permalink

      Merlot kažkada patiko, o paskui jį apleidau. Gal todėl, kad kai jis nemaišytas, tai kai kada per didelio rūgštingumo (mano skoniui) – ši vynuogė yra itin lengvai persirpstanti, ir ją dažnai skina anksčiau.

      O mišiniuose tai man labai patinka Meritage’ai iš Napa Valley, va šitas iš Amerikos didmenininkų Costo, apie kurių vynus reikia atskirai pasakoti. Britanijoje jis kainuoja apie £11

      http://costcowineblog.com/2010/10/07/2007-kirkland-signature-napa-valley-meritage.aspx

  • Senųjų protokolų archyvai

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar