Senas straipsnis: Arogantiškų neišmanėlių respublika

Knebinėdamas vieną temą, apie kurią dabar rašau, prisiminiau straipsnį, kuris beveik prieš trejus metus buvo “Lietuvos ryte“, o tinklaraštyje publikuotas nebuvo. Pasižiūrėjęs pagalvojau, kad niekas nepasikeitė – ypatingai kur rašiau apie budulių supratimą dėl aviacijos. Pats laikas perspausdinti.

2008-02-06, lrytas.lt

Kas labiausiai krenta į akį, skaitant lietuvišką internetą? Stulbinantis brolių lietuvių gebėjimas nurašyti į šiukšlyną visų pasaulio specialistų žinias ir patirtį. Nėra tokios mokslo, technikos ar verslo srities, kad apie ją negalėtų pareikšti savo nuomonės mūsų tautinis budulis. O ta nuomonė bus tokia, kad viskas – nesąmonė, ir visi – durniai.

Apie tai pagalvojau, paskaitęs nuo skraidančiojo prezidento laikų nematytą teisės specialistų protrūkį. Priminsiu – duobėtoje R.Pakso apkaltos gadynėje beveik visi – net tie, kas sunkiai susigaudydavo miesto mikriukų maršrutuose ir nebuvo įvaldę bankomato naudojimo paslapčių, išmanė Lietuvos Respublikos konstitucinę teisę, o apkaltos procedūras – iki smulkmenų.

Marijos žemėje rasti ką nors, kas galėtų prisipažinti iki galo neišmanąs tos bylos vingrybių, buvo sunkiau, nei išsikviesti taksi Naujųjų metų naktį.

Dabar liaudies švietimas išsiplėtė kaip Nemuno vandenys pavasarį pamaryje. Bet kur bakstelėjus pirštu matyti, jog pridygo tiek ūkio teisės specialistų, pasiruošusių internete išaiškinti, kaip teisingai turėtų vystytis kiekviena byla, tiek ir šmeižto įstatymo žinovų („Jonu“ vadinantis save komentatorius komentatorių padangėje sužibo, be atvangos rašydamas apie Petkevičiaus-Landsbergio bylą dėl šmeižto romane; jis turi tvirtas pažiūras ir nuoseklų aiškinimą apie „žydokratijos“ sąmokslą teismuose – pats „Jonas“ galėtų bylas spręsti daug geriau, jei tik jam leistų žydų mafija).

Verslo administravimą lietuviškoji auditorija išmano ne ką blogiau. Kiekvienas apdaužytą golfuką ant plikų padangų vairuojantis ir centus krapštantis ašarų pakalnės gyventojas – jei tik jam kas leistų – galėtų administruoti bet kurią pasaulio korporaciją.

Bet kuri investicija, bet kuris verslo projektas, bet kuri nauja prekė ir paslauga bet kur Lietuvoje yra „nesąmonė“ (mėgiamiausias ir dažniausiai naudojamas žodis), nes garantuotai bankrutuos arba niekas nepirks.

Kiekvienas mobiliųjų telefonų bendrovės ar banko pasiūlymas yra nesąmonė, buduliui tiek pat nereikalinga, kaip ir asmens higiena. Europos ar Amerikos korporacijos gali gauti milijardinius pelnus, bet, kaip man vieną sykį paaiškino tautinis “specialistas”, visi jų pelnai yra fikcija, ir baigsis jiems visiems, kaip korporacijai „Enron“. Jei ne šiemet, tai vis tiek greitai.

Atpigęs JAV doleris įkvepia dar daugiau kritinio siautulio: štai ir įrodymas, kad visi tie Vakarai eina velniop, su visomis jų bendrovėmis.

Pasitvirtina sena išmintis, kad niekas taip lietuvio nedžiugina, kaip svetimas bankrotas. Jei pusė visų bendrovių, statančių Lietuvoje gyvenamuosius namus, rytoj apsivožtų dėl staigios nekilnojamojo turto krizės, šventė būtų ne mažesnė, nei rimta krepšinio rinktinės pergalė. Švęstų ir tie, kieno butai dėl tos krizės taip pat nuvertėtų, nes svetimos nesėkmės svaigulys atpirktų viską.

Galbūt todėl 95 proc. visų verslo naujienų, publikuojamų Lietuvoje, yra runkelinio lygio pseudoinformacija: iš rusiškų tinklapių prirankiotos ir nevalyvai išverstos („parengta pagal užsienio spaudą“) senos žinios apie garsių bendrovių skandalingas nesėkmes, apie kokį nors biuro darbuotoją, įkišusį kaklaraištį į popieriaus smulkintuvą, beveik pasismaugusį ir prisiteisusį dešimtis milijonų, ir apie kokį nors Korėjoje parduodamą šaukštą su USB jungtimi, bevalgant tikrinantį burnos ertmės rūgštingumą ir pranešantį apie jį dantų gydytojui.

Rimtų naujienų skelbti nebėra prasmės: vidutinis skaitytojas nesidomi akcijų kursais ir rinkos dinamika, jis gerai žino tik du verslo modelius: „atkatas“ ir „pinigų plovimas“ (nors tiksliai paaiškinti nei vieno, nei kito mechanizmo negalėtų).

Jo giliu įsitikinimu, kito verslo Lietuvoje nėra ir būti negali. Ir įrodymas čia pat: „iš Lietuvos jau pabėgo“ gal 600 tūkstančių gyventojų, o gal 600 tūkstančių šeimų, o greičiausiai jau šeši milijonai – faktai arba sveikas protas niekada neturi trukdyti įspūdingiems skaičiams paskelbti.

Buvo laikas, kai įdėmiau sekiau Lietuvos oro transporto rinką, ir žinote ką? Nėra Lietuvoje geresnio eksperto apie tai, kur turi būti nutiesti oro maršrutai, negu vidutinis keleivis – tas pats, kuris nesugeba susigaudyti, kada jam reikia atvykti į oro uostą, kuriam „20 kilogramų“ yra absoliučiai nesuvokiama kategorija, ir kuris yra šventai įsitikinęs, kad krestelėjimas nusileidimo metu tiksliai parodo lakūno meistriškumą, arba to meistriškumo nebuvimą.

Ligi šiol yra plačiai paplitęs įsitikinimas, kad iš Lietuvos į Ameriką tiesioginių reisų nėra tik dėl oro linijų bendrovių bukumo („ jie debilai – juk tikrai apsimokėtų“). Statistika ir mažų rinkų pavyzdžiai rodo visai ką kitą, bet velniams ta statistika. Lygiai taip pat ir orlaivius kur kas geriau parinktų tas keleivis.

Ir jau neduok Dieve, neleiskite man pradėti rašyti apie mediciną. Jei turite pažįstamą gydytoją, paklauskite, ką jis galvoja apie pacientus, kurie visiškai tiksliai žino, kuo juos reikia gydyti, ir kaip. Nes metai studijų medicinos universitetete, be abejo, neatstoja straipsnio blizgiame moterų žurnale (beje, ar yra koks nors lietuviškas moters vardas, kuriuo nebūtų pavadintas lietuviškas moterų žurnalas? Aš dar nemačiau žurnalo „Genovaitė“, visi kiti vardai jau yra, bet gal aš blogai ieškojau?).

Tiesa, yra ir išimčių: durninant visus ir viską, reikia nepamiršti, kad pasaulį valdo ir pinigų srautus, valdžią bei žiniasklaidą kontroliuoja žydai, kuriems nenorom pripažįstamas bent jau sumanumas, nes kaip kitaip jie sugebėtų visus apgauti ir iš visų viską pasiglemžti?

Jau galiu įsivaizduoti pasipiktinusį skaitytoją – ką tu čia, Užkalni, aiškini, ką tu pats išmanai, pusiau architektas, pusiau humanitaras, pusiau vadybininkas su velniai žino kokiu išsilavinimu ar be jo? Ir apie ką visa tai? Kad specialistų reikia klausyti?

Taip, tiesa: pagarba specialisto nuomonei yra sudėtingas dalykas. Visi gali pateikti pavyzdžių apie nusišnekėjusius ekspertus: nuo nusipelniusio statybininko, argumentuotai įrodžiusio, kad nepriklausoma Lietuva per kelias dienas bankrutuotų (todėl „suverenitetas TSRS sudėtyje“ būtų geresnis pasiūlymas), iki mokslininkų, kurie tik prieš 30 metų baugino tuo, kad iki 1985 metų pasaulyje garantuotai baigsis visos naftos atsargos, ir kartu dar žadėjo „pasaulinį atšalimą“ bei naują ledynmetį.

Tie specialistai, beje, sėdėjo tuose pačiuose kabinetuose ir gaudavo algas iš tų pačių universitetų, kaip ir tie, kurie šiandien kalba apie tai, kad klimato atšilimą sukelia žmogaus veikla. Jei visų jų būtume klausę, šiandien nebūtumėm turėję nepriklausomos Lietuvos, o su klimatu galai žino, tikriausiai būtų buvę vis tiek taip pat, kaip ir yra.

O rašiau apie visa tai, apie arogantiškus ir visus durninančius interneto komentatorius, nes ateina toks politinis metas, kai šitos nuotaikos persikels į viešumą ir rinkimų kalbas. Reikia laukti vis labiau trumpai paaiškinamų ir net neguviam protui prieinamų sprendimų. Nublankus suvirintojo agurkinei žvaigždei, aukurą kurs kiti.

Vienas jų – toks veikėjas, gimęs Šveicarijoje, bet dvasiškai subrendęs Baltarusijos šešėlyje – jau apsireiškė ir siūlo nesudėtingus variantus: nacionalizavimą bei turto perdalijimą. Lieka sulaukti, kada kas nors visiems gyventojams pasiūlys pajamas, didesnes nei vidutinės. Tokio politiko laukia sėkmė.

This entry was posted in aviacija, durniai and tagged , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

14 Comments

  1. Posted December 21, 2010 at 11:13 am | Permalink

    ne viskas pranašiška.
    cituojam:
    “Jei pusė visų bendrovių, statančių Lietuvoje gyvenamuosius namus, rytoj apsivožtų dėl staigios nekilnojamojo turto krizės, šventė būtų ne mažesnė, nei rimta krepšinio rinktinės pergalė.”
    menam:
    kad verkė, ui verkė tauta.
    ar čia tik man raudos girdėjosi?

    • Posted December 21, 2010 at 12:10 pm | Permalink

      Tik tau. Buvo ir dabar yra sočiai džiugesio iš tų, kurie tuomet negalėjo įpirkti (ir niekada negalės) arba turi dar senus už čekius privatizuotus butus. 🙂 Nauja mada ta tema – renovacija (gi visiška nesąmonė!). 😀

  2. skirtumas
    Posted December 21, 2010 at 12:21 pm | Permalink

    Dėl atšilimo pasaulinio: gal ir nieko antra iš eilės graži žiema. Bet praėjusi vasara buvo tikra pekla.
    Aš vis dėlto manau, kad žmogus įtaką daro pasaulio klimatui…

    • Posted December 23, 2010 at 10:53 am | Permalink

      Aš manau priešingai.
      Žmonijos nelaimė yra jos ego, dėl jo ir visi karai kyla.
      Vis ieško žmonija įrodymų kokia ji svarbi – tai visatos centras tai klimato atšilimas.
      Klimatiniai pokyčiai vyksta ciklais, o jei žemė ir šiltėja tai tokia jos paskirtis.
      Manau nelikus žmonių niekas čia nepasikeistų

  3. mustangas
    Posted December 21, 2010 at 2:59 pm | Permalink

    Joo, atrodo Lietuvoj niekas nepasikeite per 4 metus… Įrodyti galima ką nori ir kam nori. Labiausiai priklauso nuo įrodinėtojo ir kiek mažiau nuo klausytojo.

    Mano nuomone atmetanti reakcija klausytojui dažniausiai kyla dėl koncepcijos sudėtingumo. Šiuo atžvilgiu lietuviai yra daugiau amerikietiški. Produktas ar paslauga aniems turi būti paprasti ir lengvai suvokiami, o problemos sprendimas žaibiškas ir efektyvus. Gal dėl to ir nėra žurnalo Genovaitė (gi pavadinimas ilgas!)
    Natūralu, kad tada bet kuris daktaras neišgydęs hemorojaus per viena vizitą yra nieko vertas, o mobiliųjų telefonų planai tipo “siunti 10 žinučių, gauni tašką, surenki 10 taškų gauni kredita, surenki 10 kreditų gauni žvaigždutę it t.t., o galu gale dalyvauji loterijoje kelionei i Praha autobusu!” neturi ypatingos paklausos. (amerikoje planai yra iš esmės du: už paslaugos vienetą arba už mėnesį. Paprasta? Aišku?)

    Taigi, kol veikėjas gimęs Šveicarijoje nesugebės suformuluoti paprasto atsakymo į klausimą kas man buduliui KONKREČIAI iš to atėmimo(ar iš jo atims?) ir perdalijimo(kam daugiausiai duos?), jis esamai tvarkai nepavojingas. (Didesnį nei vidutinį atlyginimą VISIEMS siūlysiantis irgi nepraeis, nes ir brolis ir kaimynas gi irgi didesni nei vidutinį atlyginimą gautų.)

  4. Posted December 22, 2010 at 6:10 pm | Permalink

    vis tik komentarai vulgarus, tiesmuki buna del anonimishkumo. atrodo, kad vien piemenys raso, bet buna ten ir tie TIKRIEJI specialistai, kurie uzsimano pasisklaidyti…

  5. Smile
    Posted December 23, 2010 at 1:09 pm | Permalink

    “visiems atlyginimą didesnį už vidutinį” – geras

  6. Karpienis
    Posted December 24, 2010 at 5:40 pm | Permalink

    Užkalnis apsimeta nežinantis,kad komentarus rašo viešų ryšių bendrovių berniukai?Dažnai net ir rašyti nereikia-užtenka sudėlioti akcentus,kai ką paryškinti ar pakreipti diskusiją norima kryptim.:)Nei viename internetiniame dienraštyje dar nemačiau nei vieno “nepriklausomo” komentaro.:)

  7. name
    Posted January 4, 2011 at 11:12 am | Permalink

    “Rinktinio kontento tiekėjas nuo 1970 metų.”Kas tas yr “kontentas”?

  8. Leo Lenox
    Posted January 8, 2011 at 7:24 pm | Permalink

    Štai, Užkulnio straipsniui pavyzdžių galima tuoj pat po straipsniu ir surasti – turiu omenyje Pauliaus atsakymą skirtumui. Nepaisant to, kad IPCC (Intergovernmental Panel For Climate Change) nenuilsdama spausdina savo ataskaitas, atsiranda žmonių, kurie mano, jog visi jie klysta. Žinoma, plonybių yra, bet pagrindinis teiginys gana akivaizdus… Štai, amerikoniškai sutraukta 2007 metų ataskaita. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/6324029.stm (penktoji ataskaita ruošiama šiuo metu).
    Jei vis dar manote, kad šiomis ataskaitomis neverta tikėti, kviečiu labai pamėginti suabejoti ir gravitacija – galbūt, jei labai pasistengsite, pakilsite į dangų… ir nebepasieksite klaviatūros.

    • Posted January 9, 2011 at 2:23 pm | Permalink

      Gravitacija yra komunistų išmislas.

    • mast
      Posted January 10, 2011 at 7:12 am | Permalink

      Pats irgi galėtum atidžiau paskaityti tą pačią ataskaitą:

      1) Pavadinime “very likely”
      2) VISUOSE teiginiuose “possible”, “probable”, “likely”
      3) Taip pat išsiversk šitai:
      The role of the IPCC is to assess the scientific basis of risk of human-induced climate change, its potential impacts and options for adaptation and mitigation
      The global body does not carry out any research of its own
      4) Bei prisimink klimato atšilimo mylėtojų paviešintus emailus, kuriuos nesenai linksniavo pasaulio žiniasklaida

  9. Posted January 10, 2011 at 10:10 am | Permalink

    Kaip tik laukiau prisikabinimo prie žodžių. Šaunuolis, mast, nenuvylei. Džiaugiuosi, kad bent pasiskaitei kažką ta tema – visai veltui nenuėjo pasakymas.
    a) joks save gerbiantis mokslininkas neprognozuos užtikrintai (“will” “undoubtedly” “i am sure”) – juoba apie tokią sudėtingą sistemą kaip mūsų klimatas. Jei “very likely” nepakanka, siūlau pasiskaityti “Pradžios” knygą, rasi kuo daugiausiai užtikrintų teiginių.
    b) IPCC tyrimai nėra užsakomi JTO – ir kad nebūtų, IPCC neatlieka savo tyrimų. Jie savo ataskaitas ruošia analizuodami moksliniuose leidiniuose spausdinamų straipsnių, monografijų ir kitos nepriklausomai vykdomos mokslinės veiklos skelbtų rezultatų pagrindu.
    c) e-mailai yra nuostabu. Tačiau niekieno kaltės trys tyrimai taip ir neatskleidė. O Obamos administracija yra Obamos reikalas.
    Šitokios diskusijos, beje, yra visiškas mano laiko švaistymas (kai ginčyjiesi su durnium pasidaro nebeaišku, katras išties durnas) – kita vertus, neblogas sportas apšilimui spausdinti ką nors.

  10. Posted January 19, 2011 at 3:17 pm | Permalink

    Aš kaip supratau kalbama bendrai apie patį principą, tad manau nereiktų kabinėtis prie žodžių ar vieno kito argumento.
    Šiaip tekstas patiko, vien ko verta frazė – prižadėti didesnius atlyginimus, nei vidutiniai 🙂
    Bet man tokia mintis kirba, kad jei tau n kartų sakys, kad tu esi asilas, tai tu ir pradėsi linkčioti galva ir ausys išaugs. Panašiai ir čia, kai jau nebežinai kur slėptis nuo informacijos apie lakūną, tu tampi specialistu 🙂 nes žinai “viską”, tau pateikia, kad žinai viską, o iš tikro nežinai nieko, iliuzija. O iliuzijoj gyventi gera, tampi korporacijos galva, miegi su A.Jolie ir etc.

One Trackback

  • Senųjų protokolų archyvai

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar